U svakodnevnom životu često se dodirujemo. Ako nas nešto zaboli, intuitivno stavljamo ruke na bolno mjesto na tijelu, postajući utješeniji, umireniji.

Kontemplativno polaganje ruku razlikuje se od svakodnevnoga utoliko što je ugrađeno u tradiciju kršćanske duhovnosti. Povezano je s drevnom tradicijom ritualnoga liječenja/iscjeljivanja. Iscjeljujuća energija smatra(la) se blagoslivljajućom Božjom snagom. Ovdje se ne radi o snazi pojedine osobe, one koja polaže ruke. Zbog toga je vrlo važan unutrašnji stav čije su kvalitete: prisutnost, otvorenost bez namjere i povjerenje. Povjerenje znači vjerovanje da je sve moguće, ali da se ništa ne može postići na silu.

Polaganje ruku može imati tjelesne, emocionalne i duhovne rezultate/posljedice kao što su blagotvorna opuštenost, povećana utješenost i smanjenje boli. Ono također osnažuje vlastite snage samo-iscjeljenja. Polaganje ruku, ipak, ni u kojem smislu ne zamjenjuje medicinske dijagnoze, terapije ili savjetovanja.

 O VODITELJICI TEČAJA, ANEMONI EGLIN

Rođena je 1953. godine u Winterthuru, Švicarska, gdje i živi sa svojim suprugom Franzom Nikolausom Müllerom.

Nakon studija teologije na Sveučilištu u Zürichu (1984.-1990.), nastavila je daljnje obrazovanje na području Integrativne socioterapije na Fritz Perls institutu (u sklopu Europäischen Akademie für biopsychosoziale Gesundheit, Naturtherapie und Kreativitätsförderung) u Hückeswagenu, Njemačka (1991.-1998.). Istovremeno je preuzela službu evangeličke pastorice na području grada Züricha s naglaskom na duhovnom i pastoralnom radu (1992.-1999.), i sljedećih je deset godina bila članica Crkvenoga vijeća Züriškoga kantona (1999.-2008.).

Početkom 1990-tih godina upoznala je Willigisa Jägera koji joj postaje duhovni pratitelj na putu kontemplacije, a krajem devedesetih započela je i sama organizirati kontemplativne tečajeve s duhovnim vodstvom. Učiteljica je kontemplacije u kontemplativnoj liniji „Oblak neznanja“ Willigisa Jägera.

Stručno i znanstveno usavršavanje kao i prenošenje stečenoga znanja drugima u nadolazećim godinama ostvaruje u nekoliko vidova: na Zuriškom sveučilište pokrenula je (jedinstveni!) program „Naprednih studija (u) duhovnosti“ u kojem se po prvi puta u jednom europskom sveučilištu u redovni kurikulum uključila i kontemplativna praksa(!) (1998.-2018.); u sklopu fondacije Instituta Neumüster (znanstveni institut na području gerontologije) u Zollikerbergu (Zürich) bila je nadležna za duhovno vodstvo (2003.-2008.), nakon čega je postala i direktorica Instituta (2008.-2016.).

Polaganjem ruku počela se baviti 2013. godine te je nakon završenog dvogodišnjega studija postala ovlaštena učiteljica u liniji Anne Höffler. Uz mnogobrojne tečajeve koje je u posljednje četiri godine vodila, 2015. godine započela je, u suradnji sa Sveučilištem u Zürichu, i veliki znanstveni projekt „Studie Comfort“ – djelovanje polaganja ruku na starije osobe koje trebaju tuđu pomoć i njegu.

—-

Uvodni tečaj Kontemplativnog polaganja ruku održat će se od 29. lipnja do 1. srpnja 2018. u Kući Aikida, a cijena tečaja je 350 kn. Raspored po danima je sljedeći:

PETAK, 29.6. 16.30-18.00 sati

SUBOTA, 30.6.  9.00-12.00 i 16.00-19.00 sati

NEDJELJA, 1.7.  9.00-12.00 sati

Svi zainteresirani za sudjelovanje na tečaju mogu se prijaviti Nevenu (neven.bradic@gmail.com ili 099/722-4042) do 15. lipnja.