U opatiji Sv. Josipa u Spenceru, država Massachusetts, 25. listopada 2018. preminuo je otac Thomas Keating, trapistički redovnik, voditelj seminara kontemplativne molitve i duhovni pisac.
Bio je jedan od pokretača obnove kontemplativne molitve u Sjedinjenim Državama i duhovni otac mnogima koji slijede kršćansku kontemplativnu tradiciju.
Rođen je u New Yorku 1923. godine. Od rane dobi osjećao je privlačnost vjerskoga života. Studirao je na sveučilištu Yale, a zatim diplomirao na sveučilištu Fordham. Zaređen je za svećenika 1949. godine. Prvi je puta došao u Snowmass u Coloradu 1958. godine sa zadatkom izgradnje i vođenja novoga samostana Sv. Benedikta. Godine 1961. vraćen je u opatiju Sv. Josipa i služio kao opat 20 godina. Kao odgovor na poziv kojega je nakon Drugog vatikanskog sabora papa Pavao VI  uputio svećenicima, biskupima i izučavateljima religije na obnovu kršćanske kontemplativne tradicije, otac Thomas, zajedno s Williamom Meningerom i Basilom Penningtonom, na temeljima drevne prakse lectio divina iz koje se ulazi u kontemplativnu molitvu ili odmaranje u Bogu, razvija praksu molitve sabranosti. Prva ideja bila je da se kontemplativna praksa samostana otvori široj kršćanskoj zajednici te se započelo s podukom svećenika, vjernika i, konačno, laika. Nakon 20 godina na čelu opatije Sv. Josipa, otac Thomas se vraća u samostan Sv. Benedikta. U potpunosti se posvećuje širenju kontemplativne dimenzije evanđelja u javnosti i sudjeluje u osnivanju organizacije Contemplative Outreach 1984. godine.
Od brojnih knjiga koje je napisao, na hrvatski su prevedene Otvorena svijest, otvoreno srce, Bliskost s Bogom – uvod u molitvu sabranosti, Poziv na ljubav – put kršćanske kontemplacije i Kristovo otajstvo – liturgija kao duhovno iskustvo.