Kontemplativno povlačenje, u trajanju od 3 do 7 dana, način je produbljivanja prakse i uvođenje u dublje razine kontemplativnih iskustava i uvida.

Punina kontemplativnog iskustva može se ostvariti u bilo kojem trenutku u životu. Ona nije rezultat naše volje i našeg truda, već je čisti dar Duha. Ipak, bez našeg istinskog truda, rezultata ne bi niti bilo. Taj dio pripada nama.

Na početku kontemplativnog puta skupljamo početne informacije, znanja i iskustva, uključivši se u rad početnih predavanja i tečajeva te u redovni rad s grupom koja putuje tim putom, prakticirajući kontemplaciju i u svakodnevnom životu. S vremenom uviđamo da nam se otvaraju do tada skrivena područja duše i duha, da želimo dublje utonuti u svoj unutrašnji svijet i da želimo o njemu saznati mnogo više.

U tom je trenutku dobro razmišljati o uključivanju u višednevna povlačenja koja se odvijaju na nekom mirnom i tihom mjestu, gdje je svaki trenutak posvećen samo jednoj stvari – da utonemo u sebe i svu snagu usmjerimo prema izvoru tišine u nama. Ona mogu trajati od 3 do 7 dana (ali mogu biti i znatno duža) i odvijaju se dvaput godišnje – u svibnju i listopadu. U tim danima, koji traju od 5 ujutro do 10 sati navečer i koji se provode u tišini i sabranosti, najveći je naglasak stavljen na kontemplativnu vježbu koja se prakticira na dva načina: mirno sjedeći (20‒40 minuta) i hodajući (5‒15 minuta), 5–7 sati dnevno. Sjedenja s hodanjem između njih podijeljena su u blokove od 2 do 3 vježbe, a uz njih, u dnevni su program uključeni još i: predavanje, vježbe meditacije u kretanju (qigong, yoga ili aikido), dnevni rad (jedan sat dnevno), kao i razgovor s voditeljem u svrhu rasvjetljavanja bilo kakvih pitanja koja se tijekom vježbanja pojavljuju.

Osobni razgovori s voditeljem na duhovnom putu pomažu u oslobađanju od različitih blokada koje se pojavljuju tijekom sjedenja, a koje ometaju nutarnju pribranost. Razgovori su također vrijeme za davanje odgovora na pitanja koja se pojavljuju tijekom sjedenja.

Želim samo sjediti, šutjeti i slušati što mi Bog govori.

MEISTER ECKHART