Willigis Jäger (1925.-2020.) duhovni je učitelj rodom iz Hösbacha pored Frankfurta u Njemačkoj. Benediktinac i zen učitelj danas živi u Centru za duhovne putove „Benediktushof“ u blizini Würzburga kojega je i osnovao 2003. godine.

1946. god. ušao je u benediktinski samostan, 1952. god.  je zaređen. Do 1959. god. učitelj je u gimnaziji i prefekt u internatu, potom u centrali Katoličke mladeži u Düsseldorfu, te konačno i aktivno sudjeluje u radu humanitarnih organizacija „Missio“ i „Misereor“ (pomagale nerazvijenim zemljama Trećeg svijeta).

1971. god. započeo je praksu zena pod vodstvom o. Huga E. Lassala i Brigitte D’Ortschy, te potom odlazi u Japan u novoosnovani samostan u Kamakuri, nedaleko od Tokia gdje se priključuje grupi koja se školovala u zazenu i koanima  pod vodstvom Yamade Ko-Un roshija koje je trajalo punih šest godina. Nakon završetka školovanja 1980. god. dobiva dozvolu da podučava zen.

Povratak u Njemačku 1983. god. označio je osnivanje prvog centra za zen i kontemplaciju u Würzburgu pod nazivom Kuća sv. Benedikta(Benediktushaus). Sedam godina kasnije na njegov je poticaj osnovan „Ekumenski radni krug za kontemplativnu molitvu“ iz kojeg će se kasnije razviti Würzburška škola kontemplacije (WSdK).

1996. god. Willigis Jäger od Kubota roshija, dharma nasljednika Yamada roshija, dobiva Inka Shomei, potvrdu da je učitelj-majstor zena i 87. nasljednik Shakyjamunija Buddhe unutar škole Sanbo Kyodan.

2003. god. otvoren Centar za duhovne putove „Benediktushof“ u Holzkirchenu kraj Würzburga, zahvaljujući potpori poduzetnice gospođe Gertrud Gruber, koji je postao njegovo boravište i radno mjesto.

2009. god. osnovao je zen liniju „Prazni oblak“, da bi listopadu iste godine primio od kineskog velikog učitelja chana (zena) Jing Hui-ja u Chan (zen) hramu u Bailinu potvrdu o imenovanju majstora chana (zena) kao 45. nasljednik Lin Chi-ja (jap. Rinzai).

Završetak nove organizacije svog dugogodišnjeg rada označilo je osnivanje linije kršćanske kontemplacije „Oblak neznanja“ 2010. god. koja broji preko stotinu učitelja, a djeluje u suradnji s Würzburškim forumom kontemplacije (WFdK).