Cilj kontemplativnog puta je povezivanje kontemplativne prakse i iskustva sa svakodnevnim životom – kontemplacija u akciji – jer tek se u svakodnevnom djelovanju u ljubavi i suosjećanju vide stvarni plodovi vježbanja i iskušavaju sva duhovna iskustva i postignuća.

Da bismo u tome uspjeli, potrebna je svakodnevna kontemplativna praksa. Iskustvo je pokazalo da je u svakodnevnom životu kakav živimo dobro i preporučljivo uvesti kontemplativnu vježbu u trajanju od 20 do 40 minuta dvaput dnevno, najbolje ujutro i navečer prije spavanja (ili u drugo vrijeme koje nam odgovara).

Kontemplativna vježba sabiranja svijesti u 9 koraka (Willigis Jäger):

  1. Sjedi mirno, uspravno i opušteno.
  2. Diši opušteno, prirodno – neka se dijafragma i trbuh nesmetano pokreću.
  3. Zatvori oči, ili ih drži napola otvorene bez fiksiranja na određeni predmet. Izaberi  predmet svijesti koji će ti poslužiti za fokusiranje pažnje: tijelo (položaj sjedenja), disanje (pažnja na udah i/ili izdah) ili riječ (na primjer Aba, Šalom, Ješua), koju izgovaraj ili pjevaj u sebi na unutrašnji način. Oni su žarišna točka kojoj se možeš stalno, iznova vraćati ako ti pažnja odluta.
  4. Uroni čitavim svojim bićem u to sjedenje, u taj dah, u tu riječ. Ispuni ga predanjem, ljubavlju i povjerenjem; tako ostavljaš sve ostalo.
  5. Ne opterećuj se time radiš li vježbu pravilno. Prihvati sebe onakvim kakav jesi u tom trenutku. Prihvati sve osjećaje, bilo ugodne bilo neugodne, takvima kakvi jesu i nemoj se s njima poistovjećivati, već ih pusti da prođu kako su i došli.
  6. Postani jedno s tijelom, s disanjem, s riječju.
  7. Ostani u kontemplativnoj vježbi između 20 i 40 minuta, po mogućnosti sjedeći nepokretno.
  8. Moli tako jednom do dvaput dnevno.
  9. Obavljaj tu vježbu i u slobodno vrijeme, dok radiš, kad ne možeš spavati, u bolesti ili u nemoći.

Kontemplativna vježba pražnjenja svijesti (Thomas Keating):

Prepuštamo se privlačnosti nutarnje šutnje, spokoja i mira, ulazimo u čistu svjesnost. Ne pokušavamo ništa osjećati, ni o čemu misliti. Bez napora, bez pokušavanja, tonemo u ovu Nazočnost, puštajući sve ostalo da prođe. Puštamo da govori samo ljubav: jednostavna čežnja da budemo jedno s Nazočnošću, da zaboravimo sebe i da se odmaramo u Konačnoj Tajni.

Preporučljivo je također priključiti se nekoj kontemplativnoj grupi jer je energetski potencijal na taj način znatno veći, a postoji i mogućnost razmijene mišljenja i iskustava. To podrazumijeva i odabiranje voditelja/učitelja, koji nam može savjetom i potporom pomoći na duhovnom putu (naročito u trenutcima krize), te povremene intenzivne periode vježbanja – povlačenja tijekom godine.

Neprekidno vježbanje kontemplacije može nam postati i životnim putem, koji će izmijeniti našu svakodnevicu tako što će neprekidno otkrivati dublje slojeve naše svijesti. To iskustvo sveobuhvatnog jedinstva vodi do odgovornog i suosjećajnog djelovanja u svijetu. Kontemplacija mijenja čovjekov život i vodi odgovornom djelovanju u svakodnevici. Na kontemplativnim tečajevima zainteresirane uvodimo u kontemplaciju i pratimo ih na duhovnom putu.

WILLIGIS JÄGER