Kontemplativno povlačenje

Kontemplativno povlačenje u trajanju od 3 do 7 dana način je produbljivanje prakse i uvođenje u dublje razine kontemplativnih iskustava i uvida.

Punina kontemplativnog iskustva može se ostvariti u bilo kojem trenutku u životu. Ona nije rezultat naše volje i našeg truda, već je čisti dar Duha. Ipak, bez našeg istinskog truda rezultata ne bi niti bilo. To je dio koji pripada nama.

Na početku kontemplativnog puta skupljamo početne informacije, znanja i iskustva uključivši se u rad početnih predavanja i tečajeva, u rad s grupom koja putuje tim putom i prakticirajući kontemplaciju u svakodnevnom životu. Vremenom uviđamo da nam se otvaraju do tada skrivena područja duše i duha, da želimo dublje utonuti u svoj unutrašnji svijet i da želimo o njemu saznati mnogo više.

U tom je trenutku dobro razmišljati o uključivanju u višednevna povlačenja koja se odvijaju na nekom mirnom i tihom mjestu, gdje je svaki trenutak posvećen samo jednoj stvari – da utonemo u sebe i svu snagu usmjerimo prema izvoru tišine u nama. Ona mogu trajati od 3 do 7 dana (ali mogu biti i znatno duža) i odvijaju se dva puta godišnje – u mjesecima svibnju i listopadu. U tim danima koji traju od 5 ujutro do 10 sati navečer i koji se provode u tišini i sabranosti, najveći je naglasak stavljen na kontemplativnu vježbu koja se prakticira, sjedeća (20-40 min.) i hodajuća (5-15 min.), 5-7 sati dnevno. Između setova od 2-3 vježbe uključene su još i: predavanje, vježbe meditacije u kretanju (qigong, yoga ili aikido), te dnevni rad (2 puta dnevno u trajanju od po jednog sata), a tijekom tečaja moguće je i razgovarati s voditeljima u svrhu rasvjetljavanja bilo kakvih pitanja koja se tijekom vježbanja pojavljuju.

Osobni razgovori s voditeljem na duhovnom putu pomažu u oslobađanju od različitih blokada koje se pojavljuju tijekom sjedenja, a koje ometaju njihovu nutarnju pribranost. Razgovori su, također, vrijeme za davanje odgovora na pitanja koja se pojavljuju tijekom sjedenja.